60 éves a BLSZ Öregfiúk bajnokság

2022. május. 07., 07:30   |    

60 éves a BLSZ Öregfiúk bajnokság

Ma ünnepli 60. születésnapját a BLSZ öregfiúk bajnoksága. 1962. május 7-én rendezték ugyanis az első hivatalos BLSZ öregfiúk bajnoki fordulót. A kerek jubileum kapcsán a hat évtized fontosabb eseményeinek felidézésével kívánjuk elismerésünket kifejezni az egykori és mai 30-as, 40-es, 50-es, 60-as, sőt 70-es éveikben járó, öregedő, de örökifjú „blasz-futballisták” labdarúgás iránti elkötelezettsége előtt.

A játék örök, és a játék szeretete is az, így már a 20-as 30-as években is rendeztek a felnőtt mezőnyből kiöregedett labdarúgóknak alkalmi mérkőzéseket, sőt alkalmi „veterán” bajnokságok kiírására is volt próbálkozás. A szervezett öregfiúk futball az 50-es évek elejétől kapott újabb lendületet. A tömegsport mozgalom keretin belül sorra rendezték az öregfiúk tornákat. Az ötvenes évek végén egy-egy egyesület (Testvériség, Ganz-MÁVAG, majd a Vasas) vállalta fel a nem hivatalos, „öregfiúk bajnokság” rendezését.

A BLSZ elnöksége 1961 októberében hozott határozatot a hivatalos öregfiúk bajnokság kiírásáról a szövetség szervezésében. Az első versenykiírás 1962. február 5-én került kiadásra, ebben az alábbi célt fogalmazta meg a BLSZ akkori vezetése:

„A BLSZ Elnöksége az Öregfiúk Kilián György labdarugó bajnokságának megrendezésével az eddig alkalomszerűen és irányítás nélkül megrendezett mérkőzéseket rendszerbe kívánja foglalni. A bajnokság megrendezésével egyidejűleg tilos minden egyéb öregfiúk mérkőzés, mely nem a BLSZ engedélyével kerül lejátszásra.”

Az elnökség egy bizottságot állított fel, amely a lebonyolítást volt hivatott irányítani. A bizottság tagjai: Hernádi József elnök, Gottlieb Jenő elnökhelyettes, Góliás Róbert titkár voltak.

Az 1962. évi bajnokságot tavaszi-őszi rendszerben bonyolították le, hétfői játéknapokon. Ebben az idényben az 1927-ben és az azt megelőzően születettek szerepelhettek. A játékosoknak fényképes igazolásokat kellett csináltatniuk. Hat hónapnál nem régebbi sportorvosi engedély kötelező volt. Kapust az egész mérkőzés ideje alatt, 3 fő mezőnyjátékost a második félidő kezdetéig lehetett cserélni, a II. félidőben már nem. Egy játékvezető kötelező volt minden mérkőzésre, a díja 20 forint volt.

Az első BLSZ öregfiúk bajnokságra 27 csapat nevezett, amelyeket három csoportba osztottak be. A tavaszi idény első fordulójára 1962. május 7-én futottak ki a csapatok. A szervezett forma sikeresnek bizonyult és egyre több öregfiúk csapat alakult a fővárosban.

A fejlődés következő lépcsőjét 1975 jelentette, amikor egy egyfordulós tavaszi idényt beiktatva, már a hagyományos őszi tavaszi rendszerben folytatódtak a küzdelmek. A félidényes bajnokság egyben osztályozó is volt, az erősorrend alapján osztályokat alakítottak, a legjobbak a kiemelt bajnokságban, míg a többiek a területi bajnokságban küzdhettek.               

A létszám folyamatos növekedése miatt az 1979/80-as bajnokság már három osztályban zajlott. A legmagasabb osztályt továbbra is a Kiemelt bajnokság jelentette, ezt a Közép csoport követte, majd a harmadosztályt jelentő területi bajnokság három csoporttal zárta a mezőnyt. Ebben az évben a három öregfiúk bajnoki osztályban összesen 52 csapat szerepelt.

A rendszerváltás évében (1989/90) a 12 csapatos Kiemelt osztály alatt a Középcsoport már két csoportban, míg a területi küzdelmek négy csoportban zajlottak. Ez összesen 76 együttest jelentett.

Az évek előrehaladtával azonban nem csak a létszám növekedett, hanem a játékosok életkora is. Az egyre nagyobb korkülönbség miatti esélyegyenlőség érdekében a kilencvenes évek végén életre hívta a BLSZ az Old Boys korosztály bajnokságát. Itt a 44. évüket betöltött labdarúgók szerepelhetnek. 1999-ben indult útjára a labda az első Old Boys bajnokságban. És, hogy az öregedő focisták mennyire szerettek (szeretnek) futballozni és a visszavonulásról hallani sem akarnak, 2011-től már veterán bajnokság is létezik, az 54 év fölötti játékosok részére. Az első kiírásra 8 csapat nevezett, a 2021/22-es szezonban már 29 csapat szerepel a legidősebbek bajnokságában, ahol nem ritka a 70 év feletti aktív labdarúgó sem.

Lovász Tamás István

 

A fenti képen Szusza Ferenc a "gólkirály" látható 42 éves korában az Újpesti Dózsa - V.Dinamó BLSZ Öregfiúk mérkőzésen

fotó: Arcanum/Képes Sport 1966 /1/396


További hírek

Bajnokság
Véget ért a 2024-es BLSZ Iskolabajnokság

2024-05-17 17:57:56

Véget ért a 2024-es BLSZ Iskolabajnokság

Az immáron második alkalommal két korosztályban megszervezett BLSZ Iskolabajnokság a XXII. kerületi Hermann Ottó Általános Iskola és a XVIII. kerületiSzent Lőrinc Általános Iskola győzelmével ért véget.

Bajnokság
Gyermekszektor-program: Magyarország - Svájc Női EB-selejtező mérkőzés

2024-05-17 09:29:50

Gyermekszektor-program: Magyarország - Svájc Női EB-selejtező mérkőzés

A magyar női labdarúgó-válogatott Eb-selejtező mérkőzést játszik Svájc válogatottja ellen, 2024. június 4-én, kedden 17:30 kezdéssel, Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Bajnokság
Az Unione FC lett a 48. Budapest Kupa győztese

2024-05-09 09:07:56

Az Unione FC lett a 48. Budapest Kupa győztese

Az MLSZ Budapesti Igazgatósága 2024. május 8-án 17:30-tól a Budafoki MTE Stadionban rendezte meg a 48. Budapest Kupa döntőt, melyen a remek napot kifogó Unione FC 3-1-es győzelmet aratott a Csepel TC ellen!

Bajnokság
60+os Veterán Labdarúgó Fesztiválsorozatot szervez az MLSZ Budapesti Igazgatósága

2024-05-06 13:10:59

60+os Veterán Labdarúgó Fesztiválsorozatot szervez az MLSZ Budapesti Igazgatósága

A csapatok 2024. május 12-ig tudnak nevezni. A tornára a korosztályos bajnoki versenyrendszerben szereplő egyesületek akár összeállva közös baráti társaságként is indulhatnak.

Szponzorok