A Budapest Kupa fináléja előtt lesz az Egri Erbstein Kupa döntője

2022. április. 26., 18:33   |    

A Budapest Kupa fináléja előtt lesz az Egri Erbstein Kupa döntője

Érdemes már korábban kilátogatni 2022.április 27-én a Budafoki MTE stadionjába, hiszen a 19 órakor kezdődő Budapest Kupa döntője előtt 17 órától a Merkapt SE és a BAK is megmérkőzik egymással az Egri Erbstein kupa elhódításáért. Ezt a mérkőzés a műfüves pályán lesz.

A Budapesti Atlétikai Klub Egyesület a Magyar Labdarúgó Szövetség Budapesti Igazgatóságának támogatásával indította útjára az Egri Erbstein Kupát. A kezdeményezés legfontosabb célkitűzése az volt, hogy a Budapest Kupából való kiesés után a BLSZ III-as és BLSZ IV-es csapatok számára egy új lehetőség nyíljon a kupaszereplésre. 2022. február 20-án így a legjobb eredményt elérő összesen nyolc BLSZ III-as és BLSZ IV-es csapat az Egri Erbstein kupában játszhatott tovább egyenes kieséses rendszerben.

A Budapest Kupa döntője előtt megrendezésre kerülő döntőbe a Merkapt SE és a Budapesti Atlétikai Klub jutott be.

 

A névadóról: Egri Erbstein, a reformer edző

A BAK labdarúgócsapatát erősítette Egri Erbstein Ernő, aki a későbbiekben több olasz csapatnál menedzserként, szakvezetőként tevékenykedett, hatalmas sikereket elérve Itáliában. Sorsa összefonódott Guttmann Béláéval, akivel közösen menekültek meg a Holokauszt rémségei elől és lettek Európa két meghatározó csapatának szakvezetői: Guttmann a Benfica legendás edzője lett, míg Erbstein a világ akkori legjobb csapatának, a Torino FC-nek lett a menedzsere.

A Nocerina, a Cagliari és Lucchese csapatánál eltöltött rendkívül sikeres edzői évek után következett a Torino kispadja. Az un. Grande Torino minden idők egyik legjobb csapatának számított, meghatározó együttese volt a 30-as, 40-es évek olasz és egyben az európai labdarúgásnak. Mai napig rekord az 1947-es olasz-magyar mérkőzés (3-2), amikor a Puskás Ferencet is soraiban tudó válogatottunk ellen nem kevesebb, mint 10 Torino játékos lépett pályára a kezdő tizenegyben.

Sajnos tragédia is összekapcsolja Egri Erbstein Guttmannal közös pályafutását, hiszen 1949-ben, éppen a Benfica elleni meccsről repült haza a torinói csapat, amikor a város melletti Superga-hegynek ütközött az együttest szállító repülőgép. Senki sem élte túl a tragédiát.

Erbstein Ernő valódi mágusa volt a focinak, Itália-szerte a mai napig becsüli és tisztelik eredményeit.

 

Az eredmények:

Negyeddöntők

ERŐS VÁR FC - ISSIMO BK E-TERNAL 3 - 3 BÜNTETŐKKEL: 4 - 2

ÚJPESTI HALADÁS FC - MERKAPT SE 2 - 2 BÜNTETŐKKEL: 3 - 4

BAK - TABAHON SE 5 - 1

FERENCVÁROSI FC - ZÖLD-FEHÉREK SE 1 - 1 BÜNTETŐKKEL: 5 - 3

 

Elődöntők

MERKAPT SE - ERŐS VÁR FC 1 - 1

BÜNTETŐKKEL: 4 - 3

BAK - FERENCVÁROSI FC 3 - 2

A döntőre Budapest Kupa fináléja elött kerül megrendezésre, 2022. 04. 27.-én 17:00 órakor a Budafoki MTE Sporttelepén. A döntő fényét emeli az élő online közvetítés, illetve az a tény, hogy a BAK testvérklubja, a leghíresebb amatőr klub, a Corinthian Casuals képviselői is tiszteletüket teszik a mérkőzésen. A díjátadó a Budapest Kupa döntőjének félidejében lesz, amelyen különdíjak is átadásra kerülnek.

 

Különdíjak

Az EEK döntője után, a Budapet Kupa fináléjának félidejében kerülnek átadásra a sorozat különdíjai, mely kapcsán igyekeztünk két, Egri Erbstein mellett BAK legendának számító futballistáról is megemlékezni.

Az EEK gólkirálya a Schaffer Alfréd díjat veszi majd át. Az egykor Európa legjobb középcsatárának számító Schaffer később edzőként is sikeres lett, az AS Roma az első bajnoki címét például éppen a magyar szakember irányítása alatt szerezte meg.

Az EEK döntőjének legjobbja a Károly Jenő díjjal lesz gazdagabb. A BAK és a magyar válogatott kiválósága a mai napi tartja a világrekordot az egy mérkőzésen szerzett legtöbb gól tekintetében: még az MTK színeiben, 1905. októberében a MAFC elleni összecsapáson 11-szer volt eredményes. 1920 és 1926 között Olaszországban dolgozott, többek közt a Juventus csapatát is irányította, a Zebrák a mai napig első igazi menedzserükként emlékeznek a kiváló magyar szakemberre.


További hírek

Bajnokság
Véget ért a 2024-es BLSZ Iskolabajnokság

2024-05-17 17:57:56

Véget ért a 2024-es BLSZ Iskolabajnokság

Az immáron második alkalommal két korosztályban megszervezett BLSZ Iskolabajnokság a XXII. kerületi Hermann Ottó Általános Iskola és a XVIII. kerületiSzent Lőrinc Általános Iskola győzelmével ért véget.

Bajnokság
Gyermekszektor-program: Magyarország - Svájc Női EB-selejtező mérkőzés

2024-05-17 09:29:50

Gyermekszektor-program: Magyarország - Svájc Női EB-selejtező mérkőzés

A magyar női labdarúgó-válogatott Eb-selejtező mérkőzést játszik Svájc válogatottja ellen, 2024. június 4-én, kedden 17:30 kezdéssel, Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Bajnokság
Az Unione FC lett a 48. Budapest Kupa győztese

2024-05-09 09:07:56

Az Unione FC lett a 48. Budapest Kupa győztese

Az MLSZ Budapesti Igazgatósága 2024. május 8-án 17:30-tól a Budafoki MTE Stadionban rendezte meg a 48. Budapest Kupa döntőt, melyen a remek napot kifogó Unione FC 3-1-es győzelmet aratott a Csepel TC ellen!

Bajnokság
60+os Veterán Labdarúgó Fesztiválsorozatot szervez az MLSZ Budapesti Igazgatósága

2024-05-06 13:10:59

60+os Veterán Labdarúgó Fesztiválsorozatot szervez az MLSZ Budapesti Igazgatósága

A csapatok 2024. május 12-ig tudnak nevezni. A tornára a korosztályos bajnoki versenyrendszerben szereplő egyesületek akár összeállva közös baráti társaságként is indulhatnak.

Szponzorok