Egri Erbstein Kupa - Ketten már az elődöntőben

2023. március. 02., 11:03   |    

Egri Erbstein Kupa - Ketten már az elődöntőben

A Budapesti Atlétikai Klub Egyesület a Magyar Labdarúgó Szövetség Budapesti Igazgatóságának támogatásával 2023-ban is megszervezte az Egri Erbstein Kupát. A kezdeményezés legfontosabb célkitűzése az, hogy a Budapest Kupából való kiesés után a BLSZ III-as és BLSZ IV-es csapatok számára egy új lehetőség nyíljon a kupaszereplésre. 

 

 A névadóról: Egri Erbstein, a reformer edző

A BAK labdarúgócsapatát erősítette Egri Erbstein Ernő, aki a későbbiekben több olasz csapatnál menedzserként, szakvezetőként tevékenykedett, hatalmas sikereket elérve Itáliában. Sorsa összefonódott Guttmann Béláéval, akivel közösen menekültek meg a Holokauszt rémségei elől és lettek Európa két meghatározó csapatának szakvezetői: Guttmann a Benfica legendás edzője lett, míg Erbstein a világ akkori legjobb csapatának, a Torino FC-nek lett a menedzsere.

A Nocerina, a Cagliari és Lucchese csapatánál eltöltött rendkívül sikeres edzői évek után következett a Torino kispadja. Az un. Grande Torino minden idők egyik legjobb csapatának számított, meghatározó együttese volt a 30-as, 40-es évek olasz és egyben az európai labdarúgásnak. Mai napig rekord az 1947-es olasz-magyar mérkőzés (3-2), amikor a Puskás Ferencet is soraiban tudó válogatottunk ellen nem kevesebb, mint 10 Torino játékos lépett pályára a kezdő tizenegyben.

Sajnos tragédia is összekapcsolja Egri Erbstein Guttmannal közös pályafutását, hiszen 1949-ben, éppen a Benfica elleni meccsről repült haza a torinói csapat, amikor a város melletti Superga-hegynek ütközött az együttest szállító repülőgép. Senki sem élte túl a tragédiát.

Erbstein Ernő valódi mágusa volt a focinak, Itália-szerte a mai napig becsüli és tisztelik eredményeit.

2023-ban a Rákosszentmihálynak, az Egészség DSE-nek, a Tabahon SE-nek, a Tempó FFC-nek, a Stand 98-nak, az Újpesti Haladásnak, a Palota SE-nek és a Baráti Bőrlabdának adatott meg a lehetőség az indulásra.

 

A sorsolást követően kialakult párharcok közül kettő már lejátszásra is került:

Rákosszentmihályi SC  - Egészség DSE 3-6

Gólszerzők: Góró László (33’ és 44’), Stranyóczky László (37’) Ill. Stefkó Boldizsár (’19), Tüske Marcell (’26 és 45’), Somogyi Martin ( ’41), Polonyi Patrick (74’ és 87’)

Igazi gólzáport hozott az első félidő 3-4-el fordultak a csapatok, a második játékrészben viszont az Egészség DSE a védekezését jobban rendezte mint ellenfele, és Polonyi Patrick 74. és 87. percben szerzett góljai nekik hozták el a továbbjutást és a klasszikus 3-6-os eredményt.

 

Stand ’98 – Palota SE 3-3, büntetőkkel: 4-5

Fehér Gyula (70’ és 82’), Kuhár Levente (96’)  ill.  Balog Máté (23’ és 76’), Fogarassy Barna (84’)

Az Egri Erbstein kupa előző évi versenyében a négy negyeddöntőből három is büntetőkkel dőlt el. A Stand-Palota meccs folytatta a hagyományt.

A mérkőzés elképesztő izgalmakat hozott. Balog Máté góljait Fehér Gyula kétszer is kiegyenlítette. A tavalyi BLSZ IV-es gólkirály, Fehér második találatánál már a 82. percben jártunk. Itt még nem volt vége! A 84. percben az első felnőtt mérkőzését játszó Fogarassy Barna 5 perccel a pályára lépése után újból megszerezte a vezetést a Palotának. A 91. percben egy páros kiállítás miatt sokáig állt a játék, Kiss Tamás és Váradi Tamás összekülönbözése miatt a két játékos nem  várhatta meg a meccs végét. Sőt a Palotából a 95. percben Kulcsár Olivér második sárga lapját követően szintén kiállt. Egy perc múlva pedig Kuhár Levente megszerezte a Stand egyenlítő gólját. Jöhettek a büntetők!

A tizenegyeseket jól rúgták a csapatok, de a Palotának eggyel többször sikerült a hálóba találni, így ők várhatják az elődöntő sorsolását.

Két negyeddöntő vár még lejátszásra:

Az Újpesti Haladás – Baráti Bőrlabda 2023. március 28-án 17 órakor lesz.

A Tabahon – Tempó FFC mérkőzés időpontja még nincsen kitűzve.


További hírek

Bajnokság
Az Unione FC lett a 48. Budapest Kupa győztese

2024-05-09 09:07:56

Az Unione FC lett a 48. Budapest Kupa győztese

Az MLSZ Budapesti Igazgatósága 2024. május 8-án 17:30-tól a Budafoki MTE Stadionban rendezte meg a 48. Budapest Kupa döntőt, melyen a remek napot kifogó Unione FC 3-1-es győzelmet aratott a Csepel TC ellen!

Bajnokság
60+os Veterán Labdarúgó Fesztiválsorozatot szervez az MLSZ Budapesti Igazgatósága

2024-05-06 13:10:59

60+os Veterán Labdarúgó Fesztiválsorozatot szervez az MLSZ Budapesti Igazgatósága

A csapatok 2024. május 12-ig tudnak nevezni. A tornára a korosztályos bajnoki versenyrendszerben szereplő egyesületek akár összeállva közös baráti társaságként is indulhatnak.

Bajnokság
Információk a Budapest Kupa döntőre való belépésről

2024-05-06 09:58:10

Információk a Budapest Kupa döntőre való belépésről

Az MLSZ Budapesti Igazgatóság 2024. május 8-án 17:30-tól a Budafoki MTE Stadionban rendezi meg a 48. Budapest Kupa döntőt, a Csepel TC - Unione FC találkozót. A belépés díjtalan, de minden kapunál ellenőrzötten zajlik.

Bajnokság
Május 8-án az év legnagyobb amatőr rangadójával jön a 48. Budapest Kupa-döntő

2024-05-03 10:42:04

Május 8-án az év legnagyobb amatőr rangadójával jön a 48. Budapest Kupa-döntő

Az MLSZ Budapesti Igazgatósága 2024. május 8-án 17:30-tól a Budafoki MTE Stadionban rendezi meg a 48. Budapest Kupa döntőt, amelyen az elmúlt két év két legsikeresebb BLSZ-csapata mérkőzik meg egymással, a Csepel TC és az Unione FC.

Szponzorok