Ma 125 esztendős a magyar labdarúgás

2022. május. 09., 11:20   |    

Ma 125 esztendős a magyar labdarúgás

1897. május 9-e. Éppen ma 125 éve „született meg” a magyar labdarúgás. Ekkor játszotta első, tulajdonképpen bemutató jellegű mérkőzését, a magyar futball hajdalának elsőszámú csapata, a BTC.


A korabeli sportlap, a Sport-Világ beszámolója szerint: „Az első magyar futballmeccset a Budapesti Torna Club két csapata a múlt vasárnap vívta. Öt órára volt kitűzve a kezdet. A csapatok teljes számban állottak ki, s épp kezdetkor csaknem két óra hosszat tartó záporeső kezdődött. Ez mit sem akadályozta a csapatokat, hogy a Millenáris-pálya királypavilonjába szorult mintegy 100 főnyi közönség előtt meg ne kezdjék a meccset. A zuhogó esőben csakhamar csuromvíz volt mind a 22 résztvevő. A játékot magát ez miben sem gátolta, legföllebb a feltétlenül jobbnak elismert első csapatnak könnyű győzelmét tette lehetővé. A kék-fehérek csapata 4 gólt ért el 45 perc alatt, a szünet után folytatott játékban, dacára annak, hogy kapuvéd nélkül játszottak, még egy gólt értek el a piros-fehér ellencsapattal szemben. A meccs így 5 góllal 0 ellenében a kék-fehérek javára dőlt el. Ez eredményt a Millenáris-pálya pocsolyáiban előfordult sok „összeütközés” után is nagy megelégedéssel fogadták a nézők, kik közt a rossz idő dacára is számos előkelőség és a szép hölgyek szép koszorúja jelent meg.”


A tudósításnak köszönhetően fennmaradt a két „keret” is. Kék-fehérek: Sajó Béla kapuvéd, Klebersberg, Bauer hátvédek, Pesky Vilmos, Harsády, Iszer fedezetek, Ray (kapitány), Guttmann, Kokas, Gillemot, Szűcs csatárok. Vörös-fehérek: Weisz J. kapuvéd, Punny és Paletta hátvédek, Coray F., Gabona K., Sturza K. fedezetek, Stobbe (kapitány), Lindner E., Sturza Hugó, Malaky J., Papp csatárok.
A sikeres kezdetet követően a BTC ősszel (október 27-én) már nemzetközi mérkőzést játszott a bécsi Vienna Cricket and Football Club ellen. A bajnokság, a magyar bajnokság kiírására ugyan várni kellett még néhány évet, de az nem vitatható – 1897. május 9-én a szellem, kiszabadult a palackból.

A magyar labdarúgás első – bő – negyedszázada, a professzionális bajnokság kiírásáig terjedő korszak a budapesti labdarúgás dominanciáját hozta. Ezért is tartja fontosnak a Magyar Labdarúgó Szövetség Budapesti Igazgatósága, hogy ünnepi eseményekkel, megemlékezésekkel tisztelegjen a 125. születésnap előtt. Az ünnepi sorozat első állomására szombaton, május 14-én kerül sor. A budapesti szövetség a korszak legkiválóbb ismerőinek előadásaival futballtörténeti konferenciát szervez, amelyre szombaton 10 órakor az Igazgatóság Curia utcai székházában kerül sor.

Dénes András

 

A fenti képen láthatóak az elsők, a BTC játékosai, egy 1899-ben készült csapatképen. A felső sorban középen Manno Miltiades, a korszak elsőszámú gólvágója, korona híján cilinderben. Mellette Gillemot Ferenc, valamint (jobbra) az első bajnoki mérkőzésen mesterhármast lövő Róka János. Elöl a labdával Iszer Károly, mellette balra Ray Ferenc, jobbra Hajós Alfréd


További hírek

Bajnokság
Véget ért a 2024-es BLSZ Iskolabajnokság

2024-05-17 17:57:56

Véget ért a 2024-es BLSZ Iskolabajnokság

Az immáron második alkalommal két korosztályban megszervezett BLSZ Iskolabajnokság a XXII. kerületi Hermann Ottó Általános Iskola és a XVIII. kerületiSzent Lőrinc Általános Iskola győzelmével ért véget.

Bajnokság
Gyermekszektor-program: Magyarország - Svájc Női EB-selejtező mérkőzés

2024-05-17 09:29:50

Gyermekszektor-program: Magyarország - Svájc Női EB-selejtező mérkőzés

A magyar női labdarúgó-válogatott Eb-selejtező mérkőzést játszik Svájc válogatottja ellen, 2024. június 4-én, kedden 17:30 kezdéssel, Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Bajnokság
Az Unione FC lett a 48. Budapest Kupa győztese

2024-05-09 09:07:56

Az Unione FC lett a 48. Budapest Kupa győztese

Az MLSZ Budapesti Igazgatósága 2024. május 8-án 17:30-tól a Budafoki MTE Stadionban rendezte meg a 48. Budapest Kupa döntőt, melyen a remek napot kifogó Unione FC 3-1-es győzelmet aratott a Csepel TC ellen!

Bajnokság
60+os Veterán Labdarúgó Fesztiválsorozatot szervez az MLSZ Budapesti Igazgatósága

2024-05-06 13:10:59

60+os Veterán Labdarúgó Fesztiválsorozatot szervez az MLSZ Budapesti Igazgatósága

A csapatok 2024. május 12-ig tudnak nevezni. A tornára a korosztályos bajnoki versenyrendszerben szereplő egyesületek akár összeállva közös baráti társaságként is indulhatnak.

Szponzorok